0

„С ДБ ще се явим заедно и на националните, и на европейските избори. Заедно сме по-силни, отколкото поотделно, допълваме се.”. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той представи „генералите на промяната” – новият изпълнителен съвет на партията, които ще водят следващата кампания. Те са избрани на конгреса на партията, който се провежда на 31 март.

„Заедно коалицията „ПП-ДБ” ще покаже, че България може да бъде една нормална европейска държава. Не предадохме принципите си, вярваме, че бъдещето ще е по-добро”, заяви Петков.

„Имаме над 600 делегати и висок боен дух. За няколко години, откакто ПП влиза и излиза във властта, България е постигнала изключително много. Да вземем последните данни на Евростат колко сме богати спрямо европейските нива. През 2019 сме на 49% от средните европейски нива, през 2020 – на 54%, 2023 – на 64%. За три години сме наваксали 10%, точно толкова колкото през предишните 12. Искаме България да стане нормална европейска държава, да станем по-богати от средните европейци. За да стане това, трябват истински регулатори, истинско правосъдие”, каза на свой ред другият съпредседател на ПП - Асен Василев.

Петков коментира още, че евролистата е изцяло избрана по време на общото събрание. „Без предварителни договорки, без запазени места. Това се случи и на изпълнителния съвет, и сега на националния”, каза Петков. Списъкът с подредбата ще представят по-късно.

„Влизаме с ясното съзнание, че ще се явим заедно с ПП-ДБ, защото заедно сме силни”, отбеляза бившият премиер.

Окончателната листа за евроизборите ще е обща с ДБ, когато е готова, ще ви бъде казано, заяви Асен Василев.

Петков коментира и думите си от сутринта пред БНР, където заяви, че Андрей Гюров нямаше да откаже да стане служебен министър-председател, ако президентът му беше възложил задачата. Вчера Румен Радев пък заяви, че само Димитър Главчев се е съгласил да поеме тази задача.

„Няма да влизам в интриги. Познавам Гюров, той не би бягал от отговорност. Той има ясна позиция. Горди сме, че хора като него винаги биха взели в такива моменти отговорност, независимо от личната цена”, каза Петков, цитиран от NOVA.

Малко по-късно от ПП обявиха и техните кандидатури за предстоящите евроизбори. Списъкът е по азбучен ред.

След постигане на споразумение с коалиционните ни партньори от „Демократична България“, ще обявим финалната подредба за общата листа, заявяват от партията.

Ето го и списъкът:

Борислав Антониев Антонов

Виктор Петков Бонев

Даниел Максим Лорер

Деница Димитрова Симеонова

Ива Богданова Руйчева

Искрен Николаев Митев

Красимир Владимиров Александров

Марин Йонков Йотов

Мирослав Йорданов Мавров

Настимир Ананиев Ананиев

Светлан Алексеев Илиев

Христо Йорданов Даскалов

Христо Христов Петров

Явор Руменов Божанков