0

В сяка домакиня е чувала, че дървените прибори са за предпочитане пред металните. В повечето кухни има поне една дървена лъжица за разбъркване на манджата. А честата употреба на дървените лопатки води до потъмняване и петна.

Разбира се, винаги можете да купите нови, това не е кой знае какъв разход. Но и техният живот ще е кратък, ако не знаете как да се грижите за тях. Като начало намажете приборите с тънък слой растително масло. Оставете да попие. Може да ги поставите във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 3-5 минути. Загрятото масло създава филм върху дървесината, който не позволява навлизането на вода и мръсотия. Това се отнася за всякакви дървени прибори: точилки, шпатули, лъжици, дъски за рязане.

1. Сол

Най-лесният начин за обновяване на дървените прибори е с шепа сол и обикновена кухненска гъба. Разтриваме уреда и оставяте за 5 минути. Отмийте солта с вода.

2. Сода бикарбонат

Ако петната още стоят върху шпатулите, може да пробвате друго. Разтворете 5 супени лъжици сода за хляб в чаша вряща вода. Спуснете захабените уреди в този разтвор за 10 минути. Разтрийте с гъба. Изплакнете с вода.

3. Кислородна вода

Накиснете памучен тампон с малко кислородна вода и избършете всички потъмнели области. Оставете да действа 10 минути и изплакнете приборите под течаща вода.

4. Шкурка

Трябва ви малко парче фина шкурка. Натъркайте леко петната с нея и следите от мазнини и загар ще изчезнат.

5. Лук

Дърво с петна може да се боядиса в отвара от люспи от лук. Бульонът трябва да се филтрира, добавете супена лъжица оцет, спуснете шпатулата вътре и натиснете с нещо. Изсушете след 10 минути.

6. Оцет и/или лимон

Всяко дърво абсорбира миризми много бързо. Ако острието като цяло изглежда прилично, тогава не е необходимо да го почиствате. Можете просто да се отървете от миризмите. Изсипете малко трапезен оцет в тенджерата. Може да се разрежда с вода 1 към 2. Загрейте. Спуснете шпатулата за 5 минути. Измийте с вода. Другият вариант е да натъркате прибора с резен лимон