0

Е кип от шестима ветеринарни лекари извърши профилактични прегледи на пет мечки в парка над Белица. Тази година четириногите Теди, Ива, Бойка, Боби и Маринка бяха обстойно прегледани и им бяха направени множество изследвания – ехография, рентгенови снимки, дентални прегледи и иновативно медицинско изследване на слуха със специална апаратура. Прегледите са част от годишната програма на парка за поддържане на здравословното състояние на животните и предоставяне на максимално добри условия за живот.

Сезон

Сезон 2023 се откри за посетители в началото на миналия месец и всички мечки вече са събудени от зимен сън. Австрийски, български ветеринари и немски специалисти от Лайбниц Института за зоопарковете и дивата природа в Германия участваха в прегледите. При тях беше установено, че повечето мечки, които живеят в парка, са здрави и се чувстват добре. Седемгодишният мечок Теди се радва на отлично здраве. Боби, който страда от коксартроза на задните крайници, ще има нужда от всекидневната рехабилитация и адаптиране на терапията си. На мечките Бойка и Маринка пък им бяха извадени увредени зъби, но те вече се чувстват добре след стоматологичните процедури.

По рождение

За съжаление прегледите установиха и пълната глухота на най-новия обитател на парка, мечката Ива. „Състоянието на Ива, което вероятно е по рождение, ще наложи да я наблюдаваме още по-внимателно при интеракциите й с други мечки и евентуално, може да се наложи да не я събираме с другите обитатели“, каза Димитър Иванов, директор на парка за мечки – Белица.

В момента в центъра, който е в Рила планина, са настанени 18 мечки от България, Сърбия и Албания, както и други, пострадали от човешка намеса.

В Благоевград: Новородено радва децата в зоопарка

Новородено кафяво мече пък е най-новият обитател на благоевградския зоопарк. Веднага след раждането му общината предприе действия по преустройство на местообитанието, за да може новороденото да бъде отделено от бащата, за да няма агресия от страна на мъжкия екземпляр. Кметът Илко Стоянов посети зоологическата градина, за да направи оглед на ремонтираното пространство, обитавано от малкото и неговата майка. „Появата му на бял свят е голяма радост за нас. То вече излиза от бърлогата и опознава природата около него. Освен че бозае, започваме да му даваме и подходяща храна – плодове, зеленчуци и т.н.“, коментира директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов. Бащата на мечето е изолиран посредством нов електропастир, изграден е и нов басейн, като между животните има визуален контакт. Предстои да бъде извършен ветеринарномедицински преглед, за да бъде установен и полът на бебето мече.