0

О сновният фокус на служебния министър на туризма ще бъдат активна работа по удължаване на летния сезон и отчетност на бежанците. Това заяви д-р Илин Димитров на брифинг от "Златни пясъци" след среща с бранша. 

Тази година се отчита спад на туристите с около 25% спрямо 2019 година, но има ръст от около 40% спрямо 2021г. Туристие, които идват у нас са предимно от Великобритания, Израел, Чехия, Полша и Русия, като руснаците са предимно собственици на имоти у нас, поясни Димитров.

Подсигуряването на добър зимен сезон също е сред приоритетите на Министерството на туризма.  “Зимния сезон е ключов. Миналата година беше добър. За нещастие тогава цените на енергоносителите бяха скъпи, тази година са с таван и зимният сезон ни е приоритет. Отново ще работим с близки пазари”, каза още Димитров и допълни, че ще се работи в 2 направления - сигурност и предвидимост. “Идеята е да облекчим максимално много бизнеса”, заяви министърът.

Той припомни, че ваучерите, които се дават на работниците за храна, могат да бъдат използвани и за туризъм. “Моля ви изберете българското Черноморие. Очакваме ви! Подкрепете туризма на България”, призова Димитров.