0

Б СП и "Демократична България" обявиха готовност да се срещнат с проф. Николай Габровски, номиниран за министър председател от ГЕРБ-СДС. Срещите обаче ще бъдат с единствената цел да му кажат в очите, че няма да подкрепят правителството му.

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: уважаваме Ви като професор и лекар, но не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов." Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, попитана дали биха преосмислили позицията си и подкрепили кабинет от експерти, предложен от проф. Габровски.

Срещата ще бъде единствено от уважение към Николай Габровски, за да му кажат три изречения: „Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, обяви Нинова. Тя припомни, че има решение на Националния съвет на БСП, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на „Възраждане“.

Подобни планове за срещата си номинираният за премиер имат и от ДБ, стана ясно от думите на Атанас Атанасов, заместник-председател на 48-ото Народно събрание. Атанасов посочи, че официална покана те все не са получили, но най-вероятно утре ще има среща с Габровски.

"Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим", коментира Атанасов. Като причина той изтъкна корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов.

"Нищо не може да ни промени мнението за подкрепа на първия мандат", заяви Атанасов в отговор на въпрос дали евентуално не биха променили мнението си и не биха подкрепили ГЕРБ-СДС, ако проф. Габровски предложи експерти.