0

Н а 16-и септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила, Людмил. То е със славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“.

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка.

Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад, оставил жена си вдовица. Тя водела строг, благочестив живот.

Продължила да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав.

Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав. След смъртта на бащата на престола застанал наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала да връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, тогава Драгомира се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, че това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила, докато се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата „Св. Георги“ и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.