0

„През последните месеци след агресията на Путин в Украйна, макар и колебливо правителство, но много силен парламент, България, която разполагаше с остарял вид съветско въоръжение, може да кажем, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Конгреса на ЕНП, който се провежда в Букурещ.

Той подчерта, че страната ни е дала точно такова въоръжение от колкото Украйна има нужда - бронетраспортьори, танкове, артилерия с всичко, което българският парламент е решил и изпратил. „Плюса на това въоръжение е, че директно отива на фронта, защото украинските войници и офицери боравят точно с такова оръжие“, заяви Борисов и подчерта, че при тази ужасна война България е направила много повече от други държави с големи възможности.

„Виждам тук и колегата Мицотакис, направих деверсификация от руската газ, от руския петрол, от руското ядрено гориво и започнахме строителство на две ядрени мощности с Уестинхаус“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че със самочувствие може да каже, че се справяме добре. Той се обърна към семейството на ЕНП и домакините от Румъния, където само на 60 км. се намира Дунав мост 2, където с километри стои опашка от тирове.

„Мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична, антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия около тях. Това не е 21 век, това не е начина по който трябва да работи Европа. Мисля, че каквито и избори, вътрешно политически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите. Аз канцлера на Австрия го уважавам много, днес ще се видим и мога да му обещая, защото и вие сте прави, няколко години българската граница не беше надежда граница на Европейския съюз. Преди три години имахме нулева миграция. Аз обещавам, че ние ще направим и правим така, че австрийците и европейците да бъдат сигурни в нашите шенгенски граници. И моля, защото нито България нито Румъния заслужава на мостове с денонощие да стоят живи хора, оставете стоките, товарите. Нали всички сме зелени вече, екологичната катастрофа, това са работещи двигатели, без санитарни възли...“, подчерта Борисов.

Борисов отчете, че през последните години на ковид, на Брекзит, войната в Украйна, именно Урсула фон дер Лайен е човекът, който стоически се е справил. „Искам да ви призова сега е момента, особено в това геостратегически положение, война в Украйна, Израел и Палестина, сега ни трябва силен председател на Европейската комисия, силен председател на Европейския парламент и тези две железни дами мисля, че могат да се справят. Днес трябва да гласуваме за една от тях и, ако се справим добре на евроизборите ще имаме пак и двете места. Урсула, нашата делегация на ГЕРБ-СДС ще даде всичките си гласове за теб, ще проведем такава кампания, за да може с максимум евродепутати да го защитим и в Европейския парламент“, завърши Борисов.