0

С лужителки в пунктовете за продажба на превозни документи в София отказват да зареждат ученически карти за цяла година. Това установи проверка на „Телеграф“. „Не можем да заредим ученическа карта за цяла година в момента. Елате пак след два месеца“, обяснява продавачка в будката до парка „Заимов“.

Началник

Само преди няколко седмици изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев увери пред „Телеграф“, че картите може да бъдат презаредени на старите цени още сега. Той прикани учениците и студентите да се възползват от по-ниската цена за годишната карта, която само до края на годината ще бъде 180 лв., тъй като това е временна мярка. От януари картите за учещи за една година пак ще са 200 лева, както беше преди февруари т. г.

Неподчинение

Служителките в пунктовете обаче твърдят, че не са информирани за думите на началника си и отказват да зареждат картите за по-дълъг срок, докато не им бъдат представени актуални ученически карти. Някои даже разубеждават родителите: „Какъв ви е проблемът, няма нужда да бързате. Има един месец служебно зареждане, който в момента не се показва, когато валидирате картата“. На въпрос няма ли да се стигне до опашки, ако всички се струпат да зареждат годишни карти през декември, служителките вдигат рамене – щели да го мислят тогава.

Оказва се обаче, че такъв отказ има предимно в по-малки пунктове на ЦГМ, докато в бюрата, където има по няколко гишета, служителките се оказват по-отзивчиви и информирани. Проверката ни установи още, че в един и същи пункт има различна практика от служителите, които се сменят. И докато единият отказва, другият пуска документа.

Няма нужда да чакате до крайния срок и преди изтичането на годишната карта от 365 лв. Тя може да бъде заредена във всеки момент и тук вече няма уговорки от страна на служителките на ЦГМ.