0

У дарно подновяват изтритите или изчезнали пешеходни пътеки в цялата страна. В навечерието на 15 септември фокус са училищата и детските градини. В Шумен работят две фирми, а в Бургас обследват зоните и освен пътна маркировка възстановяват пътни знаци. Целта е да се осигури безопасността на децата, както и да се насочи вниманието на водачите да преминават с повишено внимание в райони, където има образователни институции. На въпрос на „Телеграф“ защо освежената маркировка в София изчезва в рамките на месец, председателят на градския парламент Георги Георгиев обясни, че при такива случаи се извършва контрол на качеството на материалите. „Измиването на улиците също е много важно, защото някъде е замърсена и няма нужда от полагането на нова“, каза той.

Иновации

На 15 места в София освен освежаване на съществуващите пешеходни пътеки се поставя и иновативна червена настилка. Нейното предназначение е както да сигнализира водачите да намалят, така и да убият скоростта. „Целта е да осигурим безопасност за децата и гражданите, като се намали спирачният път преди пешеходните пътеки и опасните зони. Настилката може да се използва и на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метеорологични условия”, обясни председателят. Той уточни, че към момента такава настилка е положена на бул. “Ал. Стамболийски“ при ул. “Осогово“, бул. “Сливница“ при ул. “Русе“, ул. “Н. Коперник“ (при 168-а ЦДГ и 93-то средно училище) и на бул. “Васил Левски“ при ул. “Цар Симеон“ при Софийската математическа гимназия. Освен разчертаните пешеходни пътеки около училища и детски градини се поставят допълнително колчета и тръбно-решетъчни елементи, за да се осигури допълнителна защита на децата.

Осветени

„Продължава и осветяването на пешеходните пътеки - вече такива са над 300. Имаме 20 нови поставени ограничители и пешеходни острова на ключови места в града. През последната година над 150 кръстовища също са обезопасени, така че колите да не могат да спират на тях“, добави Георгиев. И тази година общината ще раздаде светлоотразителни гривни на всички първокласници, за да бъдат по-видими за шофьорите.