0

М атурата по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7. клас през тази учебна година ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни.

Изпитите са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Освен това за първата част от изпита те вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа.

Още една промяна ще стане факт от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които до сега са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

Това са утвърдените със заповед на министъра на образованието и науката дати след приключилото обществено обсъждане на графика за националните външни оценявания.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците - по български език и литература на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни. Националното външно оценяване в края на 4. клас ще е на 27 май (български език и литература) и 28 май (математика).

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май.

Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература и по математика, са неучебни.

Ваканции

Промяна ще има също и при есенната ваканция на учениците. Тя се изтегля с няколко дни по-рано и ще бъде от 28 октомври до 1 ноември вместо от 1 до 5 ноември. Причината за това са насрочените за 29 октомври избори за местна власт.

Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари, междусрочната - от 3 до 5 февруари, пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от 1. до 11. клас и от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.