0

Т онове хартиени бюлетини отлежават в общинските хранилища в цялата страна.

В повечето големи градове старите бюлетини се унищожават на специални площадки. В Русе обаче такава няма.

Три седмици преди вота 2 в 1 в общинската администрация трябва да се освободи място за новите бюлетини. Старите обаче не могат да бъдат унищожени, защото в града няма подходяща площадка, съобщи БНТ.

"По спомени са се унищожавали чрез изгаряне в ТЕЦ-а в Русе, но вече не се унищожават по този начин", коментира Ердинч Мевлюдов, директор "Административно обслужване", Русе.

От Общината в Русе са сключили договор с лицензирана фирма за унищожаване на архивни документи, която транспортира изборните книжа в Плевен.

Отпечатаните на специална хартия и с воден знак бюлетини ще бъдат рециклирани по екологична технология и ще се превърнат в тоалетна хартия, салфетки и мокри кърпички.

"Вчера изнесохме от предните местни избори бюлетините. 220 чувала, 5-6 палета са. Като бройка са някъде към 145-150 хиляди бюлетини", допълни Ердинч Мевлюдов.

Над 710 милиона лева са изхарчените от държавата за 7-те вота през последните 3 години.

По закон старите бюлетини се пазят до следващите насрочени избори. Някои от книжата обаче се пазят и след това. "Протоколи от консултации на политическите партии, за състава на общинската избирателна комисия, за състава на секционните избирателни комисии, за регистрация на партиите", каза още Ердинч Мевлюдов.

За провеждането на изборите на 9 юни са предвидени 98 милиона 179 хиляди лева.