0

С екцията за гласуване на предстоящите избори на 2 април в турския град Адана да бъде преместена в съседния областен град Мерсин, който се намира на 80 километра от Адана. Това предлага на ЦИК работна група "Избори" към външното ни министерство. Заради земетресението и разрушенията в Адана там няма да може да се гласува и заради обявеното извънредно положение се аргументират от външното ни министерство.

От работна група "Избори" към МВнР предлагат на ЦИК за изборите на 2 април да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели. За сметка на това се предлага секции да има в Република Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп.

Поради спецификата на административните процедури все още няколко държави не са дали разрешение за разкриване на секции на тяхна територия. Това са Австрия, Германия, Италия, Франция, Канада, Молдова, Сърбия, Норвегия.

В Чешката република ще може да се гласува само на територията на посолството ни. Това прави невъзможно да се разкриват секции в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен. Направено е също предложение за обединяване на секции на територията на Великобритания и Северна Ирландия.

Външното ни министерство информира ЦИК, че теоретично е възможно секции за гласуване на 2 април да има в 136 държави. По всички направени предложения от ведомството ЦИК ще направи обсъждане, преди да вземе окончателно решения къде ще са секциите зад граница.

За изборите в чужбина са отделени 8 милиона и 852 хиляди лева. За сравнение за вота през октомври миналата година бяха определени 7 600 000 лева, а изхарчени са около  4,5 милиона лева. За изборите на 2 април ще бъдат назначени около 4500 души в 800 секции извън страната.  

Ще трябва да бъдат командировани около 600 държавни служители от страната, а други 200 представители на държавата ще бъдат членове на консулските екипи, които да бъдат на място във всяка секции, както изискват измененията в Изборния кодекс.