0

„20 лева, бате, носим косачка. Ще ти махнем тревата, ще стане като нов гроба“. На такава сцена присъства журналист от „Телеграф“ на Малашевските гробища.

Офертата отправят двама души, които обикалят гробните места с кола с видински номер. В навечерието на Архангелова задушница тарикати бродят из гробищата и си предлагат услугите. Алеите са непочистени, треволяците и бурените на места надвишават човешки ръст, видя „Телеграф“. Плевелите са увредили едногодишни настилки от камъни, от което последният дом на покойниците е хлътнал. Има и вандалски счупени плочи и разхвърляни по други гробове мраморни вази, които са потрошени при опит да бъдат откраднати. Освен мъжете с косачката, които си предлагат услугите, има и техни „колеги“, които се ориентират по това къде има струпани хора за панихиди и им предлагат сътрудничеството си в дългосрочен план. В повечето случаи те подбиват цените на гробищните паркове, но с малко. 40 лева месечен абонамент предлагат регистрирани фирми за погребални услуги, за да поддържат гроба. Годишният абонамент е 350 лв.

Китки

Срещу двайсетачка засаждат цветя – 10 стръка. Опечалени обаче се оплакаха, че при следващото си идване установяват, че китките са изскубнати. По същия начин голяма част от букетите, които ще се донесат за Архангелова задушница, ден по-късно ще се предлагат по спирки и кръстовища от забрадени лели. Така търговките ще си спестят разходка до цветната борса.

45 лв. е почистване на гробно място в тарифата на Общинското предприятие „Гробищни паркове“ в София. Отсичането на туфа/храст е 6.95 лв., а дърветата, пуснали корени в гробовете, се отсичат според големината от 25.18 лв. до 76.10 лв. Има и услуга за отсичане на дърво с автовишка – от 349.20 до 449.87 лв.

Ако не можете да стигнете до контейнерите, които на много места са обърнати, може да поръчате услуга „Превоз отпадъци с ръчна количка“ - за 8.64 лв./куб. м.

Чистачите на гробни места не се съобразяват с мъката на хората и им предлагат услугите си дори по време на панихиди.

 Чистачите на гробни места не се съобразяват с мъката на хората и им предлагат услугите си дори по време на панихиди.
Авторът

Клони

Има и рязане на клони, както и „разтрупване стебла на дървета“. Проверката на „Телеграф“ обаче установи, че друг вид тарикати вършат тази услуга безплатно – по този начин си осигуряват дърва за огрев.

От 8:00 часа до приключване на мероприятието на 4.11.2023 г. ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства по ул. „Каменоделска” в района пред Военни гробища, с изключение на МПС, обслужващи мероприятието, съобщиха от Столична община. Такава е организацията на движението във връзка с панихида по случай Архангелова задушница.

В много градове в страната има временни промени в транспорта, както и допълнителни автобуси.