0

"Продължаваме промяната" се обявиха против въвеждането на предпазни маски на закрито в София и призоваха служебното здравно министерство да преосмисли наложената мярка. 

В позицията на партията се казва: "Няма обективни причини за задължително носене на маски навсякъде на закрито в столицата, дори само за 15 дни, показва анализ на „Продължаваме промяната“ на база на данните за заболеваемостта с COVID-19 от началото на месеца. При общ брой хоспитализирани пациенти в цялата страна – около 1000, с около 50 в интензивни отделения, това означава ползване на 10% от болничните и 2,5% от интензивните легла".

"Кривата на заболеваемостта спада, няма натоварване на здравната система, няма риск за живота и здравето на пациентите и не се налагат допълнителни ограничения в София, особено в разгара на летния туристически сезон, традиционно концентриран извън столицата", категорични са от "Продължаваме Промяната".

От партията твърдят, че планът на кабинета "Петков" за управление на COVID кризите, изработен с предишното ръководство на Министерството на здравеопазването, е овладял напълно пандемията, без да се стига до затваряне на икономиката и натиск върху здравната система. И призовават служебното здравно министерство да преосмисли наложената мярка. 

На 4 август влязоха в сила новите правила за носене на маска на закрито в столицата. Защитните маски за лице вече бяха въведени в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт. От четвъртък към списъка се добавиха и търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София. В моловете маската е задължителна само в магазините, но не и в общите части. 

Противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г.

Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ-София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията, изготвен от кабинета "Петков", който предвижда разширяване на обхвата на част от COVID мерките при влизане в отделните Етапи.  Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра.