0

П риключи общественото обсъждане за 15 дни отсъствия на учениците по семейни причини. От МОН обмислят тези дни да не се взимат наведнъж, мисли се и за електронно включване на децата към учебния процес, докато са извинени от родителите си. 

Идеята дойде след като директори и учители изразиха опасения от злоупотреби ако дните се вземат накуп. Според тях отсъствията на учениците могат да достигнат и до цял месец.

"15 дни беше оптималният вариант. Избрахме го като възможност и сега ако има предложение, че са твърде много, ще го обсъдим още веднъж", каза Цоков.

Той добави, че МОН обмисля дали има възможност за заместващо подпомагане на децата - допълнителни консултации или пък възможности за включване във форми на е-обучение.

Министърът на образованието обеща до дни предложението да бъде финализирано и прието от Министерския съвет. 

Сега учениците могат да отсъстват по семейни причини, но до 3 дни за учебната година със заявление до класния ръководител и до 7 дни с одобрението на директора на училището.

С промяната учениците ще разполагат с общо 15 дни на учебна година. Образователният министър проф. Галин Цоков се ангажира да бъдат въведени правила, за да не отсъстват децата безпричинно толкова дълго време.