0

О т „Продължаваме Промяната - Демократична България” предлагат изцяло да се премахне фигурата на главния прокурор. Това стана ясно след разговор между правосъдния министър Атанас Славов и ДПС в парламента. Депутатът от Движението Делян Пеевски коментира предложението и посочи, че ще се търси консенсус по въпроса.

В проекта за промени в Конституцията на ДПС е заложено фигурата на главен прокурор да остане, но със значителни орязани правомощия. Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета - съдийски и прокурорски, предлага ДПС. Всеки от тези съвети ще има по 13 члена като парламентарната квота ще се избира с мнозинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда. Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона. Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

От ПП-ДБ също настояваха в съдебната реформа да се включи ограничаването на пълномощията на главния прокурор. По думите на Христо Иванов прокуратурата трябва да бъде вкарана обратно в границите на законността и това изисква максимално ограничаване на властта на главния прокурор.

“Изплашени сме до каква степен е превзета прокуратурата и съдебната система. Осъзнаваме, че нито една подмяна на нито един човек не решава истинския въпрос“, каза на свой ред Кирил Петков.

Христо Иванов добави, че се обсъждат и други идеи за промени в Конституцията. Някои от тях са въвеждането на пряка конституционна жалба, което ще даде достъп на гражданите до конституционно правосъдие. В момента гражданите нямат право да сезират Конституционния съд, а това могат да правят само ограничен брой институции.