0

П арният локомотив 609.76, известен в средите на ретро ентусиастите като „Малкият чайник“, ще разходи Дядо Коледа и Снежанка из Родопите.

Той ще тегли специален коледен влак на 17 и 18 декември от Септември до Велинград и обратно по единствената действаща жп линия с тесен габарит у нас. Композицията ще бъде от четири вагона и ще допринесе за празничното настроение на пътуващите с приказната си коледна украса, съобщиха от превозвача, БДЖ. Добрият старец ще е подготвил и специални изненади за малки и големи, които ще получат коледни подаръци още по време на пътуването от Септември до Велинград.

Разписание

Парният локомотив ще потегли с празнично украсени вагони в 09:15 ч. от теснолинейната гара Септември и ще пристигне във Велинград в 12:00 ч. След кратка обедна разходка за пътуващите с атракционната композиция в курортния град Велинград коледният влак ще тръгне от гара Велинград в 14:30 ч. обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 ч. По време на пътуването композицията ще има две спирания в посока Велинград на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят и фотографират откриващите им се красиви гледки. 

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно. За всички останали деца и възрастни придружители цената на двупосочния билет със запазено място е 68 лв.

История

Локомотив 609.76 е един от десетте, произведени от полските локомотивостроителни заводи в Хшанув, Полша. Той пристига в България в края на 1949 г. и след пробно пътуване в участъка Септември – Аврамови колиби е въведен в експлоатация на 21 декември същата година. В началото на 70-те години спира да се използва и е изоставен. Впоследствие е зачислен за музейни цени. През 2004 г. машината е възстановена като действащ музеен локомотив и редовно обслужва туристически и атракционни пътувания по линията.