0

П редседателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че комисията спира работа, часове след като Конституционният съд обяви изборът му за противоконституционен.

С днешното решение очевидно се казва, че изборът на Народното събрание за председател на комисията е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на КЕВР, които засягат потребителските сметки и по отношение бъдещата работа на комисията, каза Тодоров.

Той заяви, че цените на тока от юли, които предвиждат увеличение от 3%, докато в Европа е 50%, остават валидни. Относно газа, Тодоров каза, че от този момент нататък България не зависи само от един доставчик и от една тръба. За топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявление за ръст от до 300%. КЕВР спря и субсидиите на ВЕИ производителите и ги насочи към потребителите.

Всички решения на Комисия за енергийно и водно регулиране – за електричеството, за газа и за топлинната енергия, са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение. Българските потребители могат да бъдат спокойни що се отнася за цените за следващите 12 месеца, заяви Тодоров, който даде пресконференция заедно с останалите членове на комисията. Той увери, че членовете на КЕВР са взели мерки, актовете на комисията да бъдат стабилни и гражданите да могат да разчитат.

Относно разпоредената проверка на столичната „Топлофикация”, той заяви, че дълговете ѝ са еквивалентни на 1/3 на газовото хранилище в Чирен. Тази заповед обаче става невалидна с решението на КС, стана ясно от думите на Тодоров.

Ефективно с днешното решение на Конституционния съд, КЕВР буквално спира работа, заяви той. В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че каквото и да се случи с правителството и 47-ото НС, комисията да може да управлява непредвидимите обстоятелства, които ще се случват тепърва, призова Станислав Тодоров.

Той заяви, че и изплащането на заплати на служителите също е поставено под въпрос. Информира още, че ще освободи поста, когато решението на КС влезе в сила, предаде БГНЕС.