0

П П-ДБ се обърна към партньорите си във властта - ГЕРБ-СДС. Коалицията призова партията на Бойко Борисов да предложи план за възстановяване на преговорите. „Вие сте на ход”, написаха от ПП-ДБ.

Публикуваме прессъобщението без редакторска намеса:

"Уважаеми колеги,

Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1.    Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2.    Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3.    Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

След призива на „Продължаваме Промяната – Демократична България” към ГЕРБ-СДС да предложат план за възстановяване на преговорите и позицията им „Вие сте на ход”, дойде и реакция от партията на Бойко Борисов, откъдето настояха от ПП-ДБ да се извинят и да се разграничат от Асен Василев. И също ги призоваха „Вие сте на ход”.

„ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията ѝ за министър-председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет”, заявяват от партията.

„Уважаеми колеги от ПП-ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и нерационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента. Вие сте на ход”, добавят от ГЕРБ.