0

П риключи срещата на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и служебният премиер на България Гълъб Донев. Двамата са обсъдили доставката на електричество на фона на световната енергийна криза. 

Целта на визитата е справянето с енергийната криза, породена от войната в Украйна. 

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи той. 

„Двамата потвърдихме добрата оценка за положителното развитие на диалога между страните ни. Ще работим за задълбочаване на диалога между двете страни. Споразумяхме се да продължим работа по секторните политики. Много бързо откликнахме на апела на Северна Македония в сферата на енергетиката“, заяви българският премиер.

„България все още е енергиен лидер на Балканите и можем да помогнем. Договорихме се за допълнителни доставки на електроенергия към РСМ. Разбрахме се и за доставката и съхранението на определено количество обеми на природен газ, необходими на Северна Македония“, обясни Гълъб Донев.