0

Н иколай Денков, кметът на Царево Георги Лапчев и областният управител Пламен Янев участваха заедно в брифинг пред медиите по повод събитията, последвали потопа в района.

“През последните 24 часа в региона имаше обилни валежи. Имаме подадени сигнали за трима липсващи човека и двама загинали. Общият брой тепърва ще се уточнява. Имаше информация за застрашени деца – те са в безопасност, по високите етажи, каза премиерът.

„Хората вече са в безопасност и няма блокирани. Електричеството е спряно, тъй като има опасност от токови удари. Договорката е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснато”, допълни още Денков.

Той призова през следващите 48 часа да не се влиза в замърсеното и бурно море. Уточни се, че водата в мрежата е замърсена заради валежите и затова е необходимо да се изчака да бъдат направени проби. Водата може да се използва само за битови нужди.

„Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички те да минат през щаба в Царево, за да се знае кой какво прави”, каза още той.

Денков бе категоричен, че в случая с наводнението става дума за изключително количество валежи, а не за непочистени корита на реките. „Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне”, уточни министър-председателят, информира NOVA.