0

М инистри ще бъдат сменяни, само ако с Габриел сме съгласни с дадена рокада. Много по-добре е министрите да изпълнят програмите си. Смени ще бъдат правени, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи. Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по повод предстоящата през март ротация.

"Важно е всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Медийните изяви не са основа за смени. Следващите дни ще обсъдя с Мария Габриел информацията, която съм събрал относно това кой как се е справил с управленската програма. Когато ние двамата имаме консенсус, отиваме при партийните лидери", поясни министър-председателят. Той подчерта, че няма промяна в уговорката за ротацията на премиерския пост.

Относно предстоящите тази година избори за евродепутати, Денков заяви, че от "Продължаваме промяната" възможният избор ще бъде Никола Минчев. 

В същото време обясни, че ПП са се спрели на експерт за номинация за конституционен съдия, като така индиректно потвърди, че именно Атанасов ще бъде новият председател на Народното събрание от март месец нататък.

Премиерът е уверен, че кабинетът ще изкара мандата си и смята, че трябва да започнат да готвят управленска програма до края на мандата.

Денков нарече "измислица" твърдението на опозицията и различни анализатори, че след споразумението с Австрия сме поели ангажимент да приемем всички мигранти, които са на нейна територия, но са били регистрирани у нас.

"Това е измислица, която беше много активно лансирана от различни партии и лица, защото искат да уплашат българските граждани", каза Денков.

"И в момента ние спазваме Дъблинското споразумение. Нямаме договорки за допълнителни ангажименти. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да охраняваме по-добре границите", каза премиерът и напомни, че през тази година Австрия ни е върнала 113 бежанци. "Тази година да са 200. Това са измислици", прогнозира той колко мигранти да очакваме оттам през 2024 г.

По думите му приемането в Шенген е постижение на кабинета "Денков" и на последните 7 месеца работа. "Президентът трябва ясно да каже на българския народ, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство. И това е постижение на последните 7 месеца. Така че критиките му са некоректни", коментира той забележките на Румен Радев към правителството.

Денков прогнозира, че до края на тази година, най-късно до началото на следващата, ще влезем в Шенгенското пространство и през сухопътните граници. С приемането ни по въздух пък, по думите му, хората ще пестят от опашки по летищата поне 20-30 минути, а освен това ще бъде насърчен туризмът сред гражданите на шенгенски държави.

От встъпването си в длъжност насам министър-председателят отговаря традиционно всеки месец на въпроси на граждани и медии.