0

Т рябват мерки, от които нарушителите на пътя да ги заболи, каза на брифинга пред журналисти след извънредната среща по повод произшествиета на пътя министър-председателят Николя Денков

Освен институции, на срещата бяха поканени и роднини на загинали при пътни произшествия.

„Трябва да се преборим с чувството на безнаказаност. Искам да благодаря на тези родители. Те казаха, че не могат да върнат децата си, но поне искат да използват това, което са научили покрай личната си трагедия, за да помогнат това да не се случва повече.

Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент - да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата - с години”, каза премиерът на брифинга.

Той заяви, че част от промените са свързани със законови такива. „Измененията, свързани с отнемането на моторните превозни средства, дават сериозни резултати. Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че общините отдавна предлагат да работят с органите на МВР, да се използват техните камери. „Един огромен ресурс, който го има налице, да се използва”, обясни Денков.

Обсъдено е било и как да се ускори вземането на пробите и до седмица, най-много 10 дни, да са ясни.

„Но всичките тези мерки, взети в цялата си съвкупност, не би могло да реши проблемите, ако не се обърнем към обществото. В нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск. Това е абсолютно неприемливо”, заяви премиерът, информира NOVA.

„Още по-убеден съм, че убийството на пътя след употреба на алкохол или наркотици трябва да бъде умишлено убийство”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви, че мярката за отнемане на автомобил на водач, направил нарушение на пътя, работи. „Има отнети автомобили, има и случаи, при които е заплатена стойността на автомобила, тъй като установеният човек не е собственикът”, каза Стоянов. „Битката е на всички трябва да я спечелим”, добави вътрешният министър.

„Искаме незабавен, адекватен контрол”, каза председателят на СОС Георги Георгиев, допълвайки, че общините от години искат хилядите камери на общините да дадат възможност на МВР да глобява.

„224 км/ч на бул. „България”, над 200 - на „Ботевградско”. Това повече не може да продължава”, категоричен бе Георгиев.

Своята позиция по темата за тежката битка с катастрофите на пътя и жертвите от тях изрази и шефът на  МВР Калин Стоянов, пред протестиращите в центъра на столицата: "Призовавам всички да поведем тази битка, ние я водим, но не можем сами. Няма как да бъдем безучастни, когато наш близък иска да се качи на автомобила си, когато е употребил алкохол. Няма как да го допуснем”.

Ние няма как да спрем пътнотранспортните произшествия изцяло. Но нека всички направим всичко възможно да ги намалим. В момента имаме проблем с пробите за установяване на наркотици в кръвта. С алкохола проблем – няма. Там пробите излизат в рамките на седмица", допълни той.