0

Ф алшива новина за бита директорка взриви образователната общност, предаде БНТ.

Всичко започва на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Общинската съветничка и председател на групата на "Демократична България - Обединение" Грети Стефанова казва, че учителки са били директорката на столичната 203-та гимназия. По думите ѝ това е станало пред погледите на 800 ученици.

Преди време 203 ПЕГ "Св. Кирил и Методий" и 142-ро ОУ са били едно училище. След като са разделени, продължават да се помещават в една сграда, но имат проблеми заради общото си съжителство, които досега не се разрешават от Столична община. Общинският съветник Грети Стефанова заявява, че е време да се намери решение, защото се стигнало до ексцесии като бой между учителки и директорка. Новината подемат медии, които присъстват на заседанието на Комисията и тя се разпространява. Информацията обаче е фалшива. Грети Стефанова отказа да коментира публично твърденията си.

След като става ясно за случая, от Регионалното управление по образованието искат обяснения на двете директорки- Н.Н - на 142 училище и Т.Т - на 203 гимназия. Оказва се, че бой не е имало. Набедената за бита директорка Т.Т. пише в обясненията си до началника на РУО-София Ваня Кастрева, че учителка по физическо възпитание от 142 училище е говорила с нея на висок тон.

Двете се скарали по кой коридор могат да минават и по кой не децата от едното и от другото училище. В бюфета на училището, където е възникнал спорът, са присъствали не 800, а само трима ученици.

Заради преживяното, директорката на 203 гимназия Т.Т. излиза в болничен и не желае за говори за случая. БНТ разговаря с другата директорка, която също потвърди, че изнесеното в медиите не е вярно и бой не е имало. Не желае обаче да говори публично, тъй като случката според нея уронва престижа на образователната общност.

От Министерството на образованието и науката също казаха, че не е добре директорките да правят публични изявления в момент, в който им е лепнат етикетът на побоя, дори за да опровергаят информацията и да разяснят ситуацията.

Общинският съветник и директор на 119 училище Диян Стаматов е присъствал на изявлението на Грети Стефанова. Твърди, че казаното от нея не е вярно и тя не е потвърдила информацията си. Смята, че "манджата е пресолена" в нейното изказване. Казва също, че много столични училища се помещават в една сграда, но живеят в разбирателство.

Асен Александров, директор на 51 средно училище и председател на Сдружението на директорите в средното образование, говорил с уж битата директорка Т.Т., която е член на сдружението. И той потвърждава, че не е имало бой, но с жената е говорено на висок тон. Казва също, че ако медиите се занимават с жени, които си говорят на висок тон, то няма да има място за други новини.

Истинската новина тук е, че две столични училища имат проблем при деленето на обща сграда. Колко училища са в тази ситуация и има ли шанс за нови сгради? Как може да се постигне мир и разбирателство при 142 и 203 училище и трябва ли да се обединят отново? Потърсихме коментар от Мария Минчева, която отговаря за столичното образование, тъй като двете училища са общински. Засега отговор няма.