0

Б ългарският туристически съюз организира летни лагери за деца от 1 до 12 клас с ориентиране, преходи и опъване на палатки в планината, става ясно от сайта на организацията.

Инициативата е свързана с възстановяването на Юношеския туристически съюз, създаден през 1911 г.

Децата ще са разпределени в три възрастови групи. Програмата е за пет дни, а цената е 690 лева. Местата, където ще се организират лагерите от края на юли до началото на септември, са хижи в Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Родопи. Цената покрива нощувки, закуски, вечери и обеди или сухи пакети.

Обучение

Децата ще се обучават на ориентиране в планината с карта и компас, ще научат как се подрежда туристическата раница, как се оказва домедицинска помощ. Те ще опъват палатки, ще правят биваци, ще палят лагерен огън и ще си приготвят обяд на жар. Предвидени са игри и състезания. Накрая децата ще получат дипломи, значки и подарък и ще станат членове на Юношеския туристически съюз.

Във фейсбук групите за детски лагери могат да се намерят и много други предложения за интересно прекарване на лятото за деца и юноши. Има спортни дневни лагери със занимания като каране на колела, уейкборд, ветроходство и скално катерене. Организират се лагери с преходи през изсечените от водата ждрела на реките Буйновска, Триградска и Чаирска в Родопите. Любителите на планинското колоездене може да се запишат на лагер за каране на колело в Родопите в края на юли и средата на август.

В красива местност в Павел баня пък се организират летни лагери за деца и тийнейджъри, насочени към самоусъвършенстване и освобождаване от стреса. Целта им е подрастващите да се откъснат от електронните устройства и да направят срамежливите деца по-отворени и уверени, а буйните – по-чувствителни и осъзнати.

Училищата също дават старт на летни занимания за питомниците си. Столично школо например организира лятна творителница за учениците от първи до четвърти клас. Тя ще има различни ателиета – за природа и изкуство, фолклор и др.