0

А ко сте родител на ученик и той е във ваканция, но вие сте на работа, летните курсове са добра идея. С подобни занимания детето или тийнейджърът ще трупат знания лежерно, без напрежение. Това обаче струва немалко пари и далеч не всички могат да си го позволят. Цените на летните курсове и школи започват от 250 лв. за месец, но за по четири часа дневно, до 3200 лв. за пет седмици, установи проверка на „Телеграф“.

Да, най-високата цена предвижда не само обучение, но също така спорт и забавления, но за някои родители това е двумесечното трудово възнаграждение. Езикови Най-разпространени са езиковите курсове. По принцип изучаването на чужд език е свързано с методи, които не са дидактични, а по-често забавни. За децата е лесно да учат и да усъвършенстват знанията си. В Американския колеж например екип от учители с различен езиков и културен опит, създават безопасна и радостна среда за всички участници в школата, независимо от техните умения по английски език. Цената там е 840 лв. за седмица, но в нея влиза не само обучението по езика, а и странични забавления за децата. Филиалът на Софийския университет в Бургас пък предлага школа по китайски език и култура. Тя е с продължителност 10 дни, като участниците ще могат да напишат с четка първия си йероглиф и да преживеят чаена церемония. Цената е 150 лв., но за второ дете от семейството сумата е само 50 лв. За тийнейджърите от 7-и до 12-и клас пък има школа по японски език и култура „Мацури - магията на японските летни фестивали“. Школата включва интерактивни занятия и практически работилници. Цената е 250 лв., а за второ дете от семейство е 200 лв.

STEM

Лятно STEM училище в работните дни от 9 до 14 часа може да струва на родителите 190 лв. за седмица. Тийнейджърите, които се интересуват от новите технологии, предпочитат тези летни курсове и школи, защото работата е интересна. Те дават възможност на децата да се потопят в науката, физиката, математиката и роботиката, да изследват, играят и конструират механизми, проектират роботизирани мисии, научават за физичните закони.

За тези, които са отдадени на природните науки като физика, химия, математика, астрономия, различни фондации организират летни лагер-школи. Такава лагер-школа по приложна математика се провежда в базата на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица от фондация „Тео“. Тя е предназначена за ученици от 8-и и 9-и клас. Тъй като желаещите са много, налага се да се прави подбор. Цената е 660 лв., но в нея влиза цялостният престой. На одобрените от „Тео“ ученици фондацията плаща 160 лв., тоест това е един вид отстъпка от цената. Лагер-школата по физика пък е на база „Паниците“ край Калофер.

Интензивни

Между различните предложения за летни курсове са и интензивните. Те обикновено са с продължителност между 30 и 40 учебни часа. Интензивните курсове могат да помогнат на детето да запълни пропуските, които са се появили през учебната година. Има курсове по български език и литература, с които детето ще обогати граматиката и лексиката си. Разбира се, идеята за тези, които са напреднали, да напреднат и в знанията си на по-високо ниво. Подобни интензивни курсове има и по математика, като в тях се набляга основно на попълване и обогатяване на знанията от изминалата учебна година, за да може ученикът да влезе в следващата с по-добър старт. Цената е между 300 лв. и малко под 400 лв. за начинаещи и 500 лв. за първо ниво.

Онлайн

Голяма част от летните курсове по програмиране са онлайн. Те се провеждат на различни нива според нивото на участниците. Примерно в двуседмичните интензивни летни школи по програмиране на С++ за начинаещи и напреднали в академия “Никола Тесла” групите са по 8 души, разделени по възраст и ниво. Нивото на напредналите се определя с индивидуална консултация. Има и специални групи за новоприети ученици в природонаучните гимназии, които са в паралелки с профил „програмиране“. Цената е 450 лв. 15 часа. Школите се водят и присъствено в София и Варна, а за другите населени места, а и по желание, са онлайн.

20 на сто отстъпка за новата учебна година

Отстъпка от 20% от цената на курсове и школи, които ще се провеждат през следващата учебна година, правят голяма част от учебните центрове. Обикновено това важи, ако се плати таксата за цялата година. При някои езикови училища отстъпката стига до 35% при ранно плащане. Предвидени са и други бонуси, примерно ако доведеш приятел, шконтото от цената е 15%. Има и училища, които дават отстъпка 20% за втори член от семейството и 50% за втори чужд език.