0

С тържествена церемония отбелязахме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание пред Паметника на незнайния войн в София. За първи път от 20 години страната ни отбеляза годишнината с тържествена заря-проверка.

Един до друг застанаха президентът, вицепрезидентът, премиерът, председателят на Народното събрание, вицепремиерът Мария Габриел, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, политици, депутати, духовници.

Президентът изтъкна, че гарантирането на конституционно равноправие на българите в Северна Македония ще сбъдне заветите на участниците във въстанието от 1903 г.

"Днес, когато ние поздравяваме хората от Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Затова гарантираното конституционно равноправие на българите в РСМ и опазването на културното ни и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г. и техния завет за равноправие и справедливост", каза Румен Радев.

Премиерът Николай Денков заяви, че датата 2 август символизира основните ценности, които движат демократичния свят днес - равноправие и справедливост.

"2 август е символ. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за "демократска република", в която "българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение", не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности".