0

Б ългария отбелязва 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Кулминацията на честванията е в Карлово, където се провежда тържествен митинг-заря.

"За да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян: да усетим смразяващия студ по време на неговите митарства, дните с Ботев в румънската воденица, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята си, да преживеем самотата на човека отвсякъде гонен и навсякъде приет, отказал се от своя дом в името на България. В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили? Това е проста истина, но дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след морално съзряване и смирение. Това е пътят за всеки от нас и народа ни. Това е и спасителният път за България. Вечна слава на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата! Да живее България!", каза президентът Румен Радев в словото си.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към политиците от настоящето с призив да споделят грешките си, защото всеки прави такива и ги призова България най-накрая да заслужи едно сигурно и стабилно управление.

"Тук сме, за да изразим синовната си почит и уважение, и преклонение пред делото на най-свидния син на България - Апостола на Свободата. Тук сме, за да продължим разказа за делото му, който е и разказ за съвременна България, който ни помага да открием себе си, съпоставяйки епохите. Но в началото на този разказ е Карлово, защото няма как да говорим за Апостола, ако не споменем средата, в която той израства, в която беше възпитан и в която усети жаждата за свобода на неговите съграждани карловци.", каза в словото си кметът на града д-р Емил Кабаиванов.