0

“Днес съм тук, воден от дълбокото си преклонение пред всички вас. Вие, лекарите, сте посветили живота си на най-сложната сфера. Вие притежавате най-важните човешки ценности, защото без вас няма как да се развива всяка друга обществена сфера". Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на наградата “Лекар на годината” за 2022 г.

“COVID пандемията ни постави в ситуация да преосмислим своето здраве и отношение към нас самите”, каза още Радев и уточни, че трябва да се действа повече по "Плана за възстановяване и устойчивост", тъй като имаме кратко време за реализацията му.

“Трябва да имаме ясни принципи, които да работят в полза на гражданите, да имаме нова апаратура, такава бързина, чрез която Бързата помощ да достига до всеки човек. Трябва да се развие нова система за профилактика, диагностика и превенция, за да не се прибягва до нуждата от редица посещения в болниците”, допълни още президентът. 

Първият инвазивен кардиолог проф. Иво Петров получи тази вечер отличието "Лекар на годината" за 2022 г. , което се присъжда от Българския лекарски съюз. Наградата бе връчена лично от президента Румен Радев на тържествена церемония в Националния исторически музей по повод 19 октомври - Празник на българския лекар и Ден на Св. Йоан Рилски Чудотворец.
Проф. Петров е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. От 2019 г. той е и общински съветник в Столичен общински съвет от коалиция ГЕРБ- СДС.