0

Б ележките за липса на контакт със заразноболен при прием в детските градини са на път да отидат в историята. Те ще отпаднат като изискване, а лекарските становища ще се вписват в Националната здравноинформационна система. Това предвижда промяна в Наредба 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини, предложена за обществено обсъждане. Според здравното министерство така ще се намали броят на посещенията на родителите при джипито на детето, както и допълнителната административна тежест за медицинските специалисти по изготвянето на бележките.

Кръв

Предложено е и да отпадне досегашното изискване за вземане на кръв и урина преди старта на детската градина, както и интерпретацията на резултатите от медицински специалист. Мотивът за тази промяна е, че тези изследвания отразяват само моментното състояние на детето, без да е посочена целта на изследванията.
Въвежда се изискването малчуганите, които посещават детска градина, да са с приложени за възрастта задължителни имунизации и реимунизации съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. При наличие на деца с противопоказания за имунизации същите следва да са имунизирани с всички допустими имунизации и реимунизации в съответствие с налични становища от лекари специалисти и решения от областни специализирани комисии.



Освен това ежедневният филтър за болните хлапета ще бъде нормативно регламентиран с промени в наредбата. Досега той се е правил по изискване на РЗИ. Проверката ще се прави при приемането на децата в организирания колектив, за да се установи тяхното здравословно състояние по отношение наличие на клинични симптоми за заразна болест.

Клиника

При наличието на симптоми на заразно заболяване като повишена температура, хрема, кашлица, обрив, повръщане или диария детето не следва да се допуска в детската градина. Условие за прием на дете с клинични симптоми от горепосочените е удостоверено с медицинска бележка становище, издадена въз основа на медицински преглед от общопрактикуващия лекар или друг лекар, вписано в НЗИС, че детето не е заразно болно и не представлява риск за здравето на останалите деца в групата. С проекта на наредбата се цели да се намали разпространението на заразни заболявания в градините, като се ограничи достъпът на деца с клинични симптоми на заразна болест до организирания колектив.