0

П овече от 24 часа след прием на определени медикаменти, резултатът при тестове на полицията може да е положителен за наркотици. Така пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си.

Георги Златев е на 43 години и се лекува с медикаменти от групата на бензодиазепините. Описва подробно случая си. Мъжът лекува своята депресия от години, а сега се оказва невъзможно да шофира автомобила си.

"Ако, отивайки на работа, ме спрат за проверка, и дам кръвна проба или проба с урина - тестът би бил положителен, дори дни или седмици, след като съм спрял приема приема на лекарствата", посочва инж. Георги Златев.

"Да. Възможно е от няколко дни до седмица. Зависи от приеманата доза. Индивидуално е при всеки пациент", твърди Маргарита Грозданова, магистър фармацевт.

Медикаментите от тази група имат различни време на разграждане в организма - от 2 до 12 часа.

"Това е времето, за което се елиминира половината от веществото в организма. И това е не малък период. Ако някой го е приел вечерта примерно - за сън, защото се използва и за сън. и бъде проверен сутринта или до обяд, ще даде положителен резултат", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“.

Бензодиазепините са разрешени за употреба медикаменти и се изписват на зелена рецепта. "Не знам каква е логиката, по която бензодиазепините са били включени в drudChek. Те са разрешени за употреба, за разлика от другите - като марихуана, кокаин, опиоиди - които са забранени", твърди доктор Гълъбова.

Георги настоява тази група медикаменти да бъде извадена от забранителния списък. С казуса си е запознал и омбудсмана Диана Ковачева. Случаят му се разглежда, но се оказва и че има други групи медиакменти, които също се улавят от тестовете.

В позиция омбудсманът Диана Ковачева посочва: „Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба. Би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест".

От Министерство на здравеопазването заявиха, че все още работят по изготвяне на списъка.

*Източник: NOVA