0

Е кипът на доцент Кръстина Панайотова е открил при разкопки третия храм от епохата на древната Аполония на остров Св. Кирик и Юлита в Созопол.

Първият открит храм на острова е на бог Аполон Лечителя, който е бил покровител на града. Там се е издигала и негова 13-метрова статуя. Но през 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Лукул превзел Аполония и като ценен трофей отнесъл статуята в Рим. При разкопките екипът археолози откри съдове, оставени като дарове в храма.

Вторият е възможно да е на богиня, вероятно Афродита, но засега няма категорични доказателства за това.

Третият храм, открит сега на острова, може също да е на богиня, тъй като там е намерена ръка от статуя, която изглежда женска. Той е датиран от края на VI - началото на V век преди Христа и навярно е първият, издигнат от гърците заселници. Има и олтар, през който са влизали само посветените в религиозните тайнства. Според доцент Панайотова  аполонийските храмове са издигнати за около 50 години и нямат аналог на нашата територия. Тя е убедена, че островът винаги е бил свещеното място за поклонение и свързване с боговете на жителите на Аполония още от пристигането им по тези места. 

Остров Св. Кирик и Юлита в Созопол е известен и с това, че там е построена ранно-християнска базилика, около която е имало и некропол. Също така там е имало и едноименен манастир. Археолозите са започнали работа и по още една църква, а има данни за малка църква „Света Параскева”, съществувала до началото на миналия век.