0

П ри особено тежки престъпления е уместно видеодокументиране на всички действия, свързани с огледа на местопроизшествието и извършването на аутопсията.

Това е записано в проекта на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт по Съдебна медицина и деонтология, публикуван вчера от Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. Срокът за изпращане на становища и предложения е от 10 до 23 август 2023 г.

Срокове

След приемането на наредбата лечебните заведения трябва да приведат дейността си в съответствие с нея в срок до 6 месеца.

В наредбата са разписани всички длъжности, заети в съдебната медицина. Подробно са описани действията на съдебните лекари при освидетелстване на живи хора по тяхно желание, при огледи на трупове на местопроизшествието, при извършването на аутопсии, при изготвянето на съдебни експертизи и др.

Безпристрастност

В наредбата е записано, че съдебномедицинските експерти трябва да изпълняват своята работа при пълна независимост и безпристрастност. На експертите не може да се оказва какъвто и да е натиск. Заключенията им трябва да са обективни, независими и аргументирани.

Съдебномедицинска експертиза на труп се назначава по реда на НПК от компетентните органи. В случаи на насилствена смърт или при подозрение за такава представителят на правоохранителните органи съвместно със съдебномедицинския експерт определят къде да извършат огледа: на местопроизшествието или в болница.

Хуманност

Съдебномедицинското изследване на трупа трябва да бъде извършено с уважение към личността на починалия, е записано още в наредбата. Уместно и препоръчително е фотодокументирането на всички етапи на аутопсията. Експертизата се предава само на органа, който е назначил нейното извършване.