0

А ко готвим ароматно и миризмата на манджа се усеща на терасата на съседите, могат да ни изгонят от блока. Освен това нямаме право да инсталираме аларма срещу грабеж, която да се чува пред кооперацията. Това са част от правилата, заложени в някои от затворените комплекси в София, показа проверка на „Телеграф“.

Манджи

Сред най-объркващите са забраните за миризми и шумове, разказаха кандидат-купувачи на апартаменти в столичен луксозен нов квартал. В правилника за вътрешния ред е записано, че „обитателите и посетителите са длъжни да не допускат разпространяване на миризми, които пречат на необезпокояваното ползване на сградите, парцелите, общите площи и постройки“, разказа Ива Кръстева от София. „Това означава, че ако реша да пържа картофи и ароматът пречи на комшиите, ще имам проблем“, коментира тя.

Шум

Шумът също е сред забраните в много от затворените комплекси не само в София, а и по морето. Според кандидат-купувачи е проблем и забраната за използването на алармени системи, които се чуват извън блока, включително и при тяхното задействане. Собствениците на комплекса са длъжни да инсталират такава аларма, на която индикацията за включване и изключване да бъде почти безшумна, допълниха мераклии да си купят имот в затворен квартал. И допълниха, че ако си поставят аларма и при активиране след опит за влизане с взлом тя не се чува извън блока, а не е вързана към СОТ, тогава тя няма да бъде ефективна. Масово в затворените комплекси е забранено и да си поканите компания шумни гости между 14 и 16 часа, както и след 22 ч. вечерта. Има и квартали, които забраняват на обитателите си да имат лична охрана.

Любимци

В списъка с дейностите табу в тузарските райони у нас е и извеждането на куче в рамките на комплекса. Забранено е разхождането на домашни любимци около сградите и в зелените площи, гласи наредбата за вътрешния ред към част от луксозните кооперации в София. Други комплекси направо забраняват на собствениците да отглеждат в домовете си големи породи четириноги. Не е позволено също и да храните животното си навън, както и да събирате бездомни кучета и котки.

Храсти

Освен това всеки собственик в повечето затворени комплекси у нас е длъжен да поддържа растителността около блока си. В случай че видите саморасли дървета или храсти, ако сте собственик или наемател, ваше задължение е да ги премахнете. Задължение е и да държите парцела си чист от строителни и битови отпадъци, както и от загрозяващи предмети. Ако правите ремонт, тогава е допустимо изключение, но условието е след приключването му във възможно най-бързи срокове добре да почистите след себе си. Не се позволява и пробиване, разбиване и слушане на музика преди 8 часа сутринта, гласят още правилата в тузарските квартали. Санкциите за неспазването на вътрешния ред най-често са под формата на глоби от домоуправителите.

Купуваме имота без земята

Да станете собственик на имота, но не и на земята, върху която той се намира, е сред подводните камъни при закупуването на апартамент в затворен комплекс, предупредиха брокери. Според експертите някои предприемачи продават жилищата в построената от тях сграда, но фирмата инвеститор продължава да си бъде собственик на самия парцел, върху който е кооперацията. Така новодомците плащат само за жилището, но не придобиват право върху земята. За да купите и самия парцел, трябва да проверите в документа за покупко-продажба дали той е включен. Ако не е, опция е да се договорите с инвеститора да доплатите за него и той също да ви бъде прехвърлен.

Цакат с такса поддръжка и за гаража

Масово затворените комплекси у нас взимат такса поддръжка, но не само за апартамента, а и за гаража, показа проверка на „Телеграф“. Годишните тарифи са различни и варират между 300 лв. и 600 лв. Обикновено таксата е за кооперации, към които има зелени площи, басейни и жива охрана. Любопитното е, че ако искате да си купите само паркомясто или гараж, също дължите такса поддръжка. В повечето случаи тази такса се определя от площта на имота. В едни от комплексите например тя е 5 евро на година, или 42 евроцента месечно, умножено по общата квадратура на имота.