0

В сички цветове котки са уникални и красиви по свой собствен начин, но има нещо специално в котките с окраска подобна на костенурка, наречени „костенурки“.

Калико и костенурковата котка обикновено са женски. Причината е в генетиката. Котките имат 38 чифта хромозоми. Половината от тези двойки хромозоми са от бащата, а другата половина са от майката. Женските котки получават X хромозома както от майката, така и от бащата. Мъжките котки получават Y хромозома от бащата и X хромозома от майката.

Генът, който определя цвета на козината на котката, е прикачен на X хромозомата(ите). Калико и костенурковите котки получават една X хромозома с гена за черния цвят на козината и една X хромозома с гена за оранжев цвят на козината.

Белият цвят на козината, наблюдаван при калико котките, идва от различен ген.

Костенурковите котки имат интересна окраска, която представлява смесица от нюанси на черен и оранжев цвят. Наричат се костенуркови, защото цветът на козината им прилича на корубата на костенурка.

Калико котките са трицветни котки, често с отчетливи петна, на фона на бяла козина.

Мъжки

Могат ли трицветните/костенурковите котки да бъдат мъжки? Ако някога сте срещали котка с такава разцветка, шансовете тя да е била женска са големи. Почти всички костенуркови котки са женски! Около 1 на 3000 котки с такава окраска са мъжки, което ги прави доста необичайни и редки. Това е така, защото са необходими две X хромозоми, за да се получи този цвят.

Мъжките котки имат само една X и една Y хромозома. Мъжките костенуркови/калико екземпляри имат допълнителна X хромозома, което ги прави изключително редки с хромозомен набор XXY. Тъй като това се случва поради генетична аномалия, те обикновено са стерилни.

Автор: Д-р Евгени Евтимов