0

П римирие в сглобката след среща между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев. В хода на разговорите е постигнато важно споразумениe за избора на ръководители на регулаторни органи, служби, както за промените в Конституцията.

На срещата между (не) коалиционните партньори се е стигнало до решение да бъде подписан регламент как и с какви мнозинства ще се случва това. 

"Нека като подпишем да е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, но всичко това да бъде описано в регламент", обяви Борисов на съвместен брифинг с финансовия министър Асен Василев и съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. 

“Поговорихме си конструктивно. Когато водим един нормален, без истерии от първия ред, без нищо свързано с политиката държани, можем да намерим по всички теми”, разкри лидерът на ГЕРБ. 

"За избора на здравната каса, на управителя. Когато имаш здравен министър, управител, финансов министър - това не е проблем, но всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да дадат оставка, защото това е най-бързият начин и заедно с целия пакет регламент как ще се избират от тук нататък регулаторите - да спрем да се обвиняваме", разясни Бойко Борисов. 

“Показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която е не е нито модерна, нито е задължителна за българския парламент. Бюджетът на НЗОК ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен”, заяви той. 

Малко по-късно в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски потвърди, че също е присъствал на срещата и от партията подкрепят постигнатите договорки. 

Асен Василев пък се похвали с преизпълнение на бюджета за 2023 година. "За първи път от над 20 години ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила. Ще имаме намаление на дефицита от 0,8% през октомври на 0,6% в края на ноември. Това съвсем спокойно ни позволява да сме в 3-те процента дефицит за декември", отчете той.