0

Б ългарското кисело мляко получи възможно най-високата защита като ценен продукт на континента от Европейската комисия. Новината за огромния успех дойде едновременно от бранша на млекопреработвателите, МЗХ и ЕК. Бившият зам.- министър на земеделието от служебния кабинет Георги Събев, който всеотдайно се бореше пред ЕК, написа възторжен пост на профила си във Фейсбук. „Огромен успех за България! Има само няколко продукта в ЕС, които носят толкова висока степен на защита, сред които са пармезан и прошуто крудо“.

Мълчание

Георги Събев припомни пред „Телеграф“, че след петгодишни усилия през април Министерството на земеделието е подало документацията за възражения пред Брюксел. Нито една страна, дори извън ЕС, където нашето мляко се прави, не е възразила срещу искането ни, въпреки че до последния момент всички са очаквали това да се случи. „Особено се учудвам за Финландия, че си замълча, но все пак на техния продукт е изписано Bulgarian yogurt. Впечатлен съм и от бързината, с която ЕК излезе с решение веднага след като срокът за възражение изтече“, каза той.

Фермери

От решението на ЕК следва, че българско кисело мляко ще може да се прави на територията на цялата страна. Ще се произвежда от седем фирми, членове на сдружението „Български традиционни млечни продукти“, с председател Димитър Зоров. Ще могат да го правят и други производители, но само ако спазват рецептурата, без да е необходимо да стават членове на сдружението. А тя е да се използва изключително краве, овче, козе, биволско и смесено мляко от български ферми, както и двете бактерии.

БРЮКСЕЛ КАЗА ТЕЖКАТА СИ ДУМА: БГ киселото мляко единствено в света

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Опаковките може да са пластмасови кофички, стъклени бурканчета, но и глинени гърненца.

На етикета ще стои логото на български или латински - Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako . Правата за производство се отнемат, ако има сигнал, че съответният производител не спазва спецификациите, каза Събев.

Япония

Според степента на защита вече нито Германия, Холандия Финландия, Япония, Китай и др. ще могат да произвеждат продукта с наименованието „Българско кисело мляко“. Това ще стане, ако България подаде искане продукти, направени в чужбина с тази марка, да бъдат смятани за имитации, коментира Събев.

Българското кисело мляко автоматично влиза в списъците за износ от ЕС на продукти с географска защита, каквито Общността сключи с Китай и Канада, ако нашите производители решат да го изнасят, увери Георги Събев. Без значение, че договорите са със задна дата.