0

И ли ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока, коментира премиерът Николай Денков на брифинг в парламента на въпрос за избора на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите му това е залогът и затова емоциите са малко по-високи.   

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа, посочи той. Денков отбеляза, че лично е виждал сигнал от Държавна агенция "Национална сигурност" към прокуратурата за това, че този човек е лобирал. Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно е проблем и ГЕРБ, и ДПС това го знаят, добави той.

Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи, че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни, в смисъл че няма проблеми от този тип, но вчера силово, със съдействието на „Възраждане“ ГЕРБ и ДПС избраха този човек, каза още премиерът.

От две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията, заяви още Денков.