0

К итайски знамена с цветовете на българския трибагреник за поредна година ще се веят на националния ни празник Трети март. Причината е, че трикольорите от изтока са в пъти по-евтини от шитите в България, показа проверка на „Телеграф“ в навечерието на празника. Произведените в Далечния изток знамена са на стойност 30 стотинки, а търговците ни ги продават на дребно за 7 лева парчето. 

Очаква се на тържествата на Шипка и други исторически места у нас за празника да се развеят няколко хиляди трибагреника внос от Китай. Те се разпознават по това, че на по-голямата част от тях е извезан и гербът на България. Силно казано „извезан“, тъй като представлява по-скоро ваденка или отпечатка от оригинала. Самото знаме според българската конституция няма герб, а той е отделен хералдически знак. Китайците обаче го правят цветно, тъй като се оказва, че така изглеждащо, знамето много се харесва на българите. Има и друг момент – наподобява много на руското знаме, което има герб в средата и мнозина от хората го избират и поради тази причина. 

Розово 

С идея по-качествени са байраците произведени в съседна Турция. Те също се открояват с герба, но платовете са малко по-качествени. Китайският трикольор също бие на розово вместо червено, като цветът се размива с бялото, което също розовее. При фалшивите китайски знамена обикновено се забелязва смесица от други цветове вместо традиционното червено, коментираха експерти пред „Телеграф“. Цената, на която пристига един байрак от Китай, е около 30 стотинки. След това търговците го пробутват за между 5 и 7 лева. Това е при стандартния размер – 90–150 см. Знамена могат да се закупят и директно от Китай, като пристигат с куриер, а цената им също е 8 лева. За сравнение същият размер, произведен в България, струва 20-22 лева и с доставка по куриер се доплащат още 8 лева. За най-масовия размер 60/90 цените варират между 2,50 и 5 лева. Китайските не спазват изобщо критериите и родните стандарти за изработка, но за сметка на това се продават като топъл хляб. 

Размери 

Лицензираните фирми у нас за шиене на знамена спазват конкретни стандарти за вида плат, нюанса на цветовете и размерите. Като цяло не е проблем вносът на трибагреници от Турция и Китай, но трябва тези, които ги поръчват на едро, да задават на тамошните производители критериите и стандартите, които се изискват.

Кокарда и Орден за храброст.

 Кокарда и Орден за храброст.
OLX

Това обаче със сигурност ще оскъпи продукцията. В сайтовете за онлайн търговия в навечерието на Трети март има и разпродажба на всевъзможни ордени. Сред най-търсените са ордените за храброст, кокарди с лъвчета, самите лъвчета от българския герб и редица медали и отличия, свързани с националната ни история. Цените им варират от 30 лева, но има и редки екземпляри, които се продават за 500 лева. 

Родолюбци и институции поръчват само от наши фирми

Истински родолюбиви българи, както и редица държавни учреждения и институции, читалища, училища и университети поръчват изцяло от български фирми. Задават се и параметри за изработка на знамена, както и герб на България.

Обява за знаме в китайски сайт.,  

 Обява за знаме в китайски сайт.,  
Телеграф

Флаговете, които се предлагат от родните търговци в интернет, са на цени от 8 до 22 лева в зависимост от размера, показва проверка в сайтовете. Големите знамена, които са над 160 см, са от 25 до 30 лева. В интернет могат да се намерят и луксозни флагове от сатен със златни ресни, като за размери от 90 на 150 см цената е 120 лева. Популярните хартиени знамена са по 60 стотинки за брой, като се предлагат в пакет над 1000 броя.