1

П родавачи на уреди държат клиенти като заложници. Прибират им мобилните телефони и личните карти, преди да им направят уж безплатен масаж и презентация на уреди, които след това искат да им пробутат на високи цени. Това разказа пред „Телеграф“ адвокат Антоан Атанасов от Българска асоциация „Активни потребители“. В случая ужилени са две жени на възраст над 60 години от София, като едната е била поканена по телефона на презентацията с обещания за награди, а същевременно я подтикнали да вземе със себе си своя приятелка.

След като дамите пристигнали на адреса посочен при обаждането - бул. „Сливница“ 245 били поканени в помещение, което по нищо не прилича на търговски обект, но преди да влязат им обяснили, че трябва да им предоставят телефоните и личните карти, за да ги запишат, че ще им правят безплатни процедури. Освен че прибират джиесемите, но и ги изключват, разкри адвокат Атанасов и допълни, че вероятно не искат да имат контакт с близки, за да не се посъветват с някого. На въпросната презентация имало още 4 жени като още в началото им обяснили, че са поканени 60 души. Жените разказали, че мястото на което ги поканили приличало на козметично студио. По време на масажа им направили и презентация на няколко продукта и след това започнали да ги омайват с огромни намаления, които важат само сега. 

Намаления 

Продуктите, които им предлагат са масажна пелерина, чиято реална цена според търговците е 8100 лева, но само сега могат да я купят за 4340 лв. Сред другите продукти, които се предлагат са йонизатор на вода и въздух, който е намален от 1275 лв. на 10 лв., ръчен масажор за 10 лв. вместо за 650 лв. вълнена завивка – 900 лв., която отново струва 10 лв. с отстъпката, както и възглавници на същата цена вместо за 450 лв.

Накрая им обясняват, че всички уреди струват 12 000 лв., без отстъпка, а могат да ги купят сега за 4400 лв., което означава, че намалението е почти 7500 лв. Жените изпадат в еуфория и си казват сега или никога и се съгласяват, дават им да подписват документи, без да ги четат.  При покупката едната дама платила с карта цялата сума, а другата се наложило да вземе кредит, който да изплаща три години и с оскъпяването от 4400 лв. става 6000 лева. Продавачите пришпорили жените да подпишат договора и им пробутали скъпоструващи уреди.  

Право 

След като изчели договорите си с търговеца се оказало, че нямат право да върнат стоките, тъй като договорите са озаглавени като сключени в търговски обект и има клауза, която ги лишава от правото да върнат стоките. Адвокатът разкри, че е посетил адреса и на него няма обект на въпросния търговец, в който можеш да влезеш свободно. Вследствие на това е решил да посети седалището на фирмата на бул. „Ал. Дондуков“. „Приеха ни в една стая, а до нея имаше друга, която прилича на студио със шумозаглушители. Имаха си също така собствен колцентър, чрез който явно канят хората на среща. Тогава им казах, че договорът не отговаря на истината и че там където е подписан, не е търговски обект и купувачите искат да се откажат от стоките.

Те отговориха обаче, че няма да приемат продуктите обратно“, разказа Атанасов, който съдейства на въпросните жени, на които са им пробутали скъпите уреди. Той им е съобщил още, че ще подаде жалба срещу тях, но те изобщо не са се притеснили. Тогава адвокатът им обяснил, че това е нелоялна търговска практика и ще бъдат санкционирани. Атанасов обяви, че вече е подадена жалба в комисията и очаква действия от страна на контролния орган. В случай че търговците продължават да настояват, че съществува този договор, потребителите не са оставени с друг избор, освен да се заведе дело срещу фирмата, поясни Атанасов.

Сигнали 

Той допълни, че този случай не е единичен. Преди време сигнал за такава измама е подала и жена от Никопол. Тя разказала на адвоката, че получила обаждане от подобна фирма, отново собственост на полски гражданин, като я поканили на презентация именно в града, в който живее и й обещали, че ще има безплатни награди. 

Има случаи, при които продават парочистачка за безумно висока цена, сподели адвокатът, но там фирмата е българска. При тях обаче в случай че клиентът иска да се откаже му отговарят, че няма такава възможност от хигиена гледна точка. 

Важно е да се отбележи, че тези фирми идват предимно от Полша. Явно там е тествано и сега искат да разширяват пазара си у нас. 

Адвокатът съветва хората да бъдат по-внимателни, ако получават такива обаждания. Хубаво е да знаят, че вземането на телефона и личната карта е незаконно, както и принудата да подписват веднага документи, без да са ги изчели. Също така да ги лишават от правото на отказ. За тези, които вече са паднали в капана на тези търговци, е добре, ако искат да върнат такива стоки, първо да изпратят попълнен стандартен формуляр за право на отказ до продавача чрез куриер, като изискат обратна разписка, за да могат да докажат, че са упражнили своето право. Това трябва да стане в 14-дневен срок. След това да се свържат с търговеца и да му заявят, че ще му изпратят уреда/уредите, а ако не пожелаят да ги приемат - ще сезирате Комисията за защита на потребителите и ще предприемете съответните законни действия.

Обучават продавачите на психоатаки 

Продавачите или хората, които правят презентации са специално обучавани, за да могат да обработват хората и да им пробутат скъпите уреди. Много често използват тактики, при които да принудят клиентите да бъдат съпричастни и да купят уредите, за да им направят услуга. Една от техниките е, че те са служители на компанията от месеци наред и им остава само една продажба, за да отидат на изискано събитие с директорите, което ще им донесе по-високи постове и развитие. Други пък използват като аргумент, че ще получат финансов бонус, а имат нужда от тези пари. Адвокат Антоан Атанасов каза още, че според него тези хора осъзнават, че подлъгват потребители, но са добре финансово стимулирани, за да го правят. 

Ужилени потребители с група за съвети в социалната мрежа 

Група в социална мрежа със 79 души, които по някаква линия са засегнати от въпросните търговци беше основана преди няколко месеца. В нея се търсят съвети от вече подлъгани потребители как да се отърват от въпросни покупки. Също така се качва информация за презентации, които се правят на различни уреди, за да информират хората да не се хващат на въдицата.