0

К ъщата - архитектурно-исторически обект, в която Васил Левски се е сгодил, е обявена за продан, съобщи „Марица“. 

В сайта на imot.bg тя се продава за 40 000 евро, а от агенция "ЕКС НВД" ООД я предлагат за 42 хил. евро.

Къщата на чорбаджи Вълко се намира в брезовското село Свежен, строена е през 1821 г. В Аджар, както е старото му име, през есента на 1871 г. пристига, за да основе революционен комитет, самият Левски.

Местните имали статут на дервентджии - да бранят планинския проход, в който е сгушено селото. Те имали право да носят оръжие и затова Апостола преценил, че мястото е подходящо освен за таен комитет и за създаване на склад за оръжие за бъдещото въстание.

В селото разказват, че преоблечен като овчар, Левски слязъл от Балкана в селото и директно отишъл при тогавашния кмет чорбаджи Вълко, за да му продаде стадото си.

„По време на разговора Левски казал: „Мястото е хубаво и аз съм сам ерген. Имате ли някое момиче, което да е като за мен?”. Чорбаджи Вълко отговорил, че има. Това била младата и работлива Гена Бонина. Според някои изследователи годежът бил пред 5000 души, а "церемонията" е изпълнена лично от чорбаджи Вълко. Според други - гости не е имало.

Продажбата на къщата е обявена от двама братовчеди, наследници на рода. Пред „Марица“ кметският наместник на село Свежен Галина Христева обясни, че къщата е паметник с местно значение и който закупи имота, каквото и да реши да прави, ще трябва да иска разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство.