0

З аради липсата на приет държавен бюджет ще работя в Перперикон, Татул и на Мисионис край Търговище, като дейностите ще се финансират с общински средства, независимо че те са доста ограничени. Това каза пред „Телеграф“ археологът проф. Николай Овчаров. Той изрази надежда при отпушване на ситуацията, която в момента е сложна, да има достъп и до държавни субсидии. Той разказа, че миналата година на Перперикон е открит нов езически храм. На Татул пък е разкрита раннохристиянска църква от V-VI в., като смята, че под нея вероятно има и античен храм, който предстои да бъде проучен тази година, ако има финансови възможности.

Цел

Проф. Овчаров каза, че на Перперикон копае от близо 25 години. „Там вече сме пред завършването на целия град. Трябват ми още 3, 4, 5 години с нормално финансиране, за да завърша напълно града. Целите са големи, но политическата безпътица в България през последните 2-3 години се оказа фатално за нашата работа“, каза археологът.

Археолози

Ситуацията при археолозите на БАН също е неясна. „Проектите са подадени, но никой не знае дали ще има финансиране. Не мога да ви кажа със сигурност къде ще се копае“, коментира пред медията ни научният секретар гл. ас. д-р Таня Христова. Тя обясни, че се надява през юни да има информация за финансиране на редовните археологически проучвания. „Държавно – няма, за общинско не мога да кажа, защото те са малки и до мен не е достигнала такава информация“, добави още Христова. От думите й стана ясно, че миналата година също нещата са се случили със закъснение. След като в началото на юни се получи информацията, следва сключването на договори и документално оформяне на документите. „Дейностите тръгват в края на юли и продължават през август и септември“, допълни научният секретар. По думите й спасителните дейности са по-ускорени, защото те се провеждат по европейски проекти, които текат, но в момента няма големи и мащабни проучвания.