0

Н ов вампир бе открит при археологическите проучвания на скалния град Перперикон. При разкопките бяха открити човешки останки, над които е извършен ритуал против вампирясване, обясни пред вестник „Телеграф“ археологът проф. Николай Овчаров. Тайнственият гроб ще бъде представен от учения днес.

Ритуали

Това е вторият покойник, намерен в древния Перперикон, над който в миналото били извършвани ритуали, за да не може да се върне в света на живите. Останките на първия вампир бяха открити преди повече от десетилетие. Новата находка се появява сред почти 250 разкрити гробове и гробници край Голямата базилика, отново в Южния квартал на древния град.

Останките на вампира, открити през 2013 година.

 Останките на вампира, открити през 2013 година.
Николай Овчаров

Първият вампир в древния град беше намерен през 2013 година. Преди 11 години в Акропола на скалния град край църква № 1 бе открит скелет на мъж със забит отляво в сърдечната област железен палешник. Това се случи само няколко месеца след като през 2012 г. бе открит т.нар. Созополски вампир от ХІІІ-ХІV в., който също бе прикован към земята с желязно острие на рало. Малко по-късно при разкопки във Велико Търново се появи друга разновидност на ритуала – приковаване на крайниците на човека към земята с четири железни скоби, а петата бе забита в сърдечната област.

Останките на вампира, открити през 2013 година.

 Останките на вампира, открити през 2013 година.
Николай Овчаров

Интерес

„Интересът към този обичай се оказа грандиозен не само у нас, но и в световен мащаб. Новините за прословутите български вампири обиколиха Земята, тиражирани от хиляди медии. В България пристигаха екипи на десетки телевизии от Европа, САЩ, Япония и други страни, за да снимат филми за потомците на Дракула. А археолози и историци трябваше да обясняваме, че не става дума за кръвожадни вампири, а за народни обичаи против вампирясване“, отбелязва ученият.