0

Н ай-големият враг на дървениците са етеричните масла, като водещите са от бор и лавандула. Това обясни пред „Телеграф“ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Поводът е информацията, че са открити дървеници в лечебни заведения в страната, както и в стари вагони на БДЖ.

ШАШ И ПАНИКА: Бум на креватни дървеници в столицата! (ВИДЕО)

Епидемиологът предупреди, че те могат да се „хванат“ в метрото, трамваите, обществения транспорт, хотелите.

Могат да се прехвърлят от багажа или дрехите на човек, който седи до нас, обясни професорът. Засега все още има единични случаи, обясни той, но е добре всеки да вземе предпазни мерки. 

Петна  

Той опроверга твърдението, че насекомите са се появили заради затоплянето. Единствената причина е лошата хигиена на някои граждани, допълни професорът.

„Дървениците не хапят през деня, а през нощта, когато човек е в покой. Предизвикват поредица от изпохапвания, основно в кръстната област, долната част на гърба и корема. Характерни са сърбящите петна. Те не трябва да се разчоплят, защото е възможно да ги инфектираме с бактериална инфекция“, предупреди проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва неприятният сърбеж да се лекува с противоалергични кремове, хубаво е да се ползва и антибактериална маз, предписана от квалифициран лекар. 

Германия 

Професорът добави, че според инструкциите в Германия от 2019 г. трябва да се правят проверки на дрехи и спално бельо, като най-добре да се изтръскат във ваната, за да се види дали ще паднат екскременти на дървеници, които са тъмнокафяви до черни на цвят.

Ако човек посещава хотел или жилище със стари дървени мебели, трябва да провери за дървеници в ъглите. Насекомите се крият основно в стари дървени мебели или под, но не и в прясно дърво, което мирише на бор, изтъкна епидемиологът. 

Мерки 

Най-добрите мерки за изчистване или противодействие на дървеници са да се използват етерични масла, от които има в изобилие в България. Могат да се почистят всички мебели с разтвор в хладка вода на няколко капки лавандулово и особено борово масло.

С воден разтвор от етерични масла, особено лимоново, може да се почисти подът или да се използва дифузер. Ако се открият насекоми в жилището, е най-добре да се боядисат стените, препоръчва професорът. Може да се използва отвара и от една супена лъжица тютюн, която се прецежда и с нея се пръска.