0

Р азбити са пет от шестте търговски павилиона на паркинга в подножието на археологическия комплекс Перперикон, продаващи главно различни сувенири. „Засега са води разследване и не мога да кажа нищо конкретно. Може би е чисто хулиганска история, може да е и сблъсък на бизнес интереси, защото преди 3-4 години имаше и един пожар. Така че и това не е изключено, нека все пак завърши разследването“. Това коментира за „Телеграф“ проф. Николай Овчаров, който вече четвърт век ръководи разкопките на скалния град.

„Най- лошото е, че тази история ни излага пред света. В момента е най-активният туристически период. Само вчера са минали над 1000 човека, много от които са чужденци. И това, което първо днес ще видят, са разрушени павилиони. По проект е предвидено  поставянето на камери и назначаването на денонощна охрана, но за съжаление инцидентът се случи  точно преди да стане това“, заключи археологът.

Сигналът за изпочупените маси е подаден в сряда в 07:40 часа до полицията в Кърджали от наемателите на павилионите. Идвайки сутринта на работа, те са  видели части от автомобил сред изпотрошените сергии. Една от версиите засега е, че павилионите са дърпани с тежка техника. Според друга в тях са се удряли един или повече автомобили. Пострадалите наематели казват, че и преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилиони, но без някакви кражби.