0

К акво време ни очаква през пролетта? Климатологът проф. Георги Рачев сподели своята прогноза пред „Телеграф“. Баба Марта може да е с 1,5 градуса по-топла след седем години хладна пролет у нас, заяви той. Прогнозите и на европейските, и на американските специалисти сочат, че пролетта над България ще бъде с нормални температури или тя ще е малко по-топла от обичайното.

През последните няколко години у нас имаше климатична тенденция за по-хладна пролет. „1,5 градуса по-топъл март от климатична гледна точка не е много, но на фона на досегашната тенденция тази прогноза е обнадеждаваща за една нормална пролет“, отбелязва професорът. Март месец е със средни многогодишни температури от 5,5 до 9 градуса. Валежите през март ще са в норма.

Слънце

Очаква се април също да е малко по-топъл, сочат изчисленията на Европейския център за средносрочни прогнози и на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания. Очаква се месецът да е с около половин градус по-топъл от нормалното. През април рязко се увеличават температурите и продължителността на слънчевото греене, тогава най-после ще можем да приберем навреме палтата в гардероба. Средните месечни температури за равнинната част на страната са между 8 и 14 градуса, а покрай морето е малко по-хладно с градус-два, което се дължи на охлаждащия ефект на студената морска вода. Валежите са малко повече от март и са между 45 и 70 литра на квадратен метър. Те се очакват да са малко по-големи с около 10-15%.

Зелено

И през май се очакват нормални температури. Възможно е да е малко по-топло с около половин градус. Това е напълно реално в рамките на възможната статистическа грешка при дългосрочна прогноза, отбелязва климатологът. Май се характеризира с най-голям скок на средните месечни температури. Тогава на практика на територията на цяла България започва масова вегетация. Средната месечна температура е между 15 и 19 градуса. Май винаги се е отличавал с високи валежи. Те са между 50 и 80 литра в равнините и във високите части на планините достигат между 120-140 литра на квадратен метър. Очакват се нормални валежи, дори в Западна България с 10% повече от нормата.