0

П рокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква. Това стана ясно по време на брифинг на Софийската градска прокуратура.

В прокуратурата постъпил сигнал от народни представители и от движение "БОЕЦ" за собствеността на православния храм. Според обвинението този въпрос има два аспекта - единият е правото на собственост като гражданско право, а другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право.

Предстои прокуратурата да се запознае с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще се поискат и документи за каноните на БПЦ по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи.

"Преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор в СГП, който е възложил проверка на ДАНС. В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от БПЦ", обясни зам.-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

От прокуратурата съобщиха, че не могат да се произнесат кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кога трябва да отвори той.

Ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, не може да се предприеме наказателно преследване, съобщиха от прокуратурата. И добавиха, че ще поискат доклада на ДАНС, довел до експулсирането на руските свещеници.

По рано днес стана ясно за сигнал, подаден от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.

"Според нас не е, то дори не е руската държава, а нещо актувано като Руско посолство, правоприемност от Царска Русия, абсурдно за нас зввучи. За нас те не са собтвеници, но това може да го установи само прокуратурата. Вчера от правосъдното министерство казаха, не могат да се произнесат, защото има документи в много други учреждения. По Нотариалните актове, досието - липсват документи как се е случило това. За нас е езвършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този Нотариус е извършил престъпление, според нас, казвам", Делян Пеевски, народен представител от ПГ на ДПС.

"Би трябвало прокуратурата да извърши проверка за това каква дейност са развивали тези свещеници. И пак казвам, ако има тук някаква шпионска мрежа, ДАНС да каже кои са тези, които са вербувани от руските свещеници. И да вземат да ги арестуват", посочи Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП - ДБ.