0

Д ържавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността си върху Руската църква в София. Главният прокурор Борислав Сарафов сезира регионалния министър Андрей Цеков за признаване собствеността на България върху храма и за отмяна на издадения нотариален акт за собствеността на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. София.

Сарафов се позова на проверка на две прокуратури - Върховна административна и Софийска градска прокуратура, според която има нотариален акт от 23 юли 1997 г. С него посолството на Руската федерация се признава за собственик както на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, така и на земята, върху която е построен. Основанието за това е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Москва има претенции за собственост въз основа само на този единствен констативен нотариален акт, издаден през 1997 г. Според Виктор Малинов - завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната апелативна прокуратура:  „от приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е преодолян един дефицит на доказателства за това, че е налице правоприемство между бившето Руско царско дипломатическо агентство, което е лицето на тогавашната Руска империя и настоящето посолство на Руската федерация”.

От Агенцията по вписванията са открили крепостен акт, издаден на 07 ноември 1898 г. Той е за дарение на „едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България за построяване на църква. Други документи по това дело не се пазят, информираха.

Църквата при Руската Императорска Мисия е осветена на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужение с Руското духовенство.

„ През 1934 година тогавашният министър на външните работи и вероизповеданията се разпоредил с тази църква, като е възложил на свой служител, да предаде зданието и принадлежностите към него, на Негово преосвещенство тогавашния софийски митрополит Стефан”, каза Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" към ВАП.
Има двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава, информираха от прокуратурата.

Има доказателства, според които по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити. 

Така на 24 юли 2015 г. само с един нотариален акт до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот. Тази промяна – че храмът са собственост но Руското посолство, е отразена в кадастралния регистър на недвижимите имоти, но няма други документи, които доказват тази собственост, освен нотариален кат. 

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ, информират от прокуратурата, предава NOVA

„Не сме намерили документи, че Русия е изпълнила тези задължения...една държава придобива собственост на територията на друга държава със съгласието на приемащата държава”, обясни Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност", ВАП.

Не са открити други документи или доказателства, които да свидетелстват за строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства, които определят придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава. 

„Ние ще се запознаем с цялата фактология, тъй като към този момент не разполагаме с нея, след което ако има основание, ще предприемем съответните действия”, заяви регионалният министър Андрей Цеков. 
Около месец ще са нужни на юристите на регионалното министерство, за да прочетат всички документи, прогнозира министър Цеков. А депутатът от ДПС Делян Пеевски като един от вносителите на сигнала до прокуратурата, поиска делото на бъде заведено веднага.