0

П ленумът на Висшия съдебен съвет заседава по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В пореден епизод от сагата Гешев поиска експертизата на етимолог, за да стане ясно дали изразът „политически боклук“ е уронил престижа на съдебната власт.

Освен това главният прокурор пожела да бъде направено и социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към 15 май – денят, в който той използва думите „политически боклук“, както и след това.

Последното доказателствено искане, което главният прокурор направи е да се поиска информация от отдел "Публична комуникация" за това кой може да публикува в профила на главния прокурор в Twitter.

Тези негови искания обаче бяха отхвърлени от кадровиците. Според членовете на ВСС, които гласуваха против доказателствените искания, те са ненужни и не са необходими, защото изясняването на фактите и обстоятелствата са в експертизата на всички магистрати, участващи в заседанието.

Заседанието на Пленума продължи с изслушване на заместничката на главния прокурор – Даниела Машева. Самият Гешев пък напусна залата и отпътува към Страсбург, където ще бъде изслушан от европейските депутати по казуса „Барселонагайт“.

Машева разказа пред членовете на ВСС, че е допускала, че Гешев сам ще подаде оставка с оглед на ситуацията. Тя разказа, че на 14 май вечерта в общ чат с други ръководители в прокуратурата получили съобщение за оперативка при главния прокурор. „Всички бяхме изненадани и притеснени“, посочи още Машева.

След това началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова се обадила по телефона, за да каже на всички да дойдат се сбогуват с Гешев.

Когато влязла в кабинета на Гешев, той бил с необичайно изражение.

„Никога не съм го виждала така. Според мен ставаше дума за голямо притеснение и вероятно обида“, описа ситуацията Машева. Тя допълни, че Гешев се е здрависал с всеки и попитал как се чувстват. След това той поискал да бъде донесен телефон и да бъде пуснат запис.

На срещата присъствал и друг заместник на Гешев - Борислав Сарафов.

При пускането на записа той (Сарафов - б.а.)видимо промени изражението си, каза, че не желае да участва в това, че е недопустимо да бъдат записвани колеги и напусна кабинета, разказа Машева.

След като изслушахме записа, Гешев каза, че всеки може да си тръгне като Сарафов или да остане с него и да отиде на пресконференцията. На тази оперативка не съм чула да се казва за наличие на 150 записа, посочи още Даниела Машева.

Тя отбеляза, че на излизане от кабинета си Гешев е взел оставката си и казал, че няма да я подаде. Според нея половин-един час след брифинга Гешев е възвърнал обичайното си изражение.

След брифинга Машева е видяла и заплашителното писмо до Гешев.