0

Д иректорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който по закон е и заместник-главен прокурор, е поискал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи Ясен Тодоров като негов заместник. Това съобщи NOVA, позовавайки се на информация от източници от Висшия съдебен съвет. 

Сега решението е в ръцете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която трябва да гласува предложението на Сарафов.

Преди това искането ще бъде разгледано от ресорните комисии във ВСС. За да бъде освободен, са необходими най-малко 6 гласа от 11-членната Прокурорска колегия на ВСС. 

Преди ден Сарафов даде заявка, че ще иска освобождаването на Тодоров заради изнесените от заместника му информации във връзка с разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев. "Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба", каза вчера Сарафов.